inspiratie

Kinderfeestje buiten in de tuin? 5 handige tips

Overweeg je een kinderfeestje buiten te geven voor de jarige job in spé? Maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Met deze 5 tips van Biano zorg jij dat het kinderfeestje buiten onvergetelijk (en stressvrij) wordt!

Dit jaar het kinderfeestje buiten organiseren? We weten allemaal dat kinderen en verjaardagen een nogal een stressvolle combi kunnen zijn. Al weken van te voren stuitert je kind door het huis, de verlanglijstjes worden steeds uitgebreider én er moet een feestje voor de vriendjes en vriendinnetjes georganiseerd worden. Sommige kinderen zijn een week voor hun verjaardag zelfs ziek van de zenuwen - wat ergens ook wel weer een beetje aandoenlijk is. Dat een kinderfeestje voor ouders ook stress oplevert is dan ook helemaal niet gek. Gelukkig hebben wij wat leuke tips en ideeën, zodat jij een super leuk kinderfeestje kunt houden buiten in de tuin!

  1. Feestelijke aankleding in thema
  2. Een gezellige picknicktafel
  3. Een (gezonde) high-tea
  4. Zomerse activiteiten
  5. Creëer een chillmomentje

Kinderfeestjes buiten organiseren

Als je kind in de lente of zomer jarig is kun je het kinderfeestje gemakkelijk buiten in de tuin geven. En dat heeft zo z'n pluspunten! Je hoeft geen vervoer te regelen, je hoeft niet met een hele club draakjes op pad en je hebt zelf in de hand hoe lang de activiteiten en spelletjes duren. En eerlijk is eerlijk: een kinderfeestje buiten in de tuin is budgetproof! Dus heb je een lekker ruime tuin? Organiseer het kinderfeestje dan gewoon lekker thuis. Met deze onderstaande 5 tips gaat het die dag allemaal goed komen én kun je er misschien zelfs nog een beetje van genieten. Je kind heeft in ieder geval een onvergetelijke verjaardag!

Tip 1: Feestelijke aankleding in thema

Een kinderfeestje begint natuurlijk met de juiste aankleding. Maak de tuin daarom gezellig met slingers, piñata's, ballonnen, een feestelijk tafelkleed en lampionnen. Je kunt ervoor kiezen om met een thema te werken. Waar liggen de interesses van je kind? Vaak doen cowboys het onder de feestjes voor jongens nog steeds goed, net als piraten, Pokémon of jungle feestjes. Voor meisjes wordt het Ibiza thema steeds populairder, denk bijvoorbeeld aan dromenvangers, flamingo's, bloemen en plantjes. Al zit je met het prinsessenthema natuurlijk ook nog altijd goed en ook de vrolijke unicorns zijn erg populair onder de meisjes. Speur Pinterest af voor de nodige inspiratie! 

Tip 2: Een gezellige picknicktafel

Creëer een gezellige alternatieve picknickplek met een picknicktafel, krukjes en kussens op de grond. Hier kunnen de uitgetelde feestbeesten even bijkomen en genieten van al het lekkers. Verzamel bijvoorbeeld oude pallets of kistjes om een tafel te ontwerpen, of heb je zelf nog een picknicktafel staan? Een picknicktafel is niet alleen handig voor dit kinderfeestjes buiten, maar ook voor andere buitengelegenheden. Door een picknicktafel creëer je namelijk extra zitplekken en kun je met een groot gezelschap aan tafel genieten van een heerlijke picknick of andere feestelijke maaltijd. 

Tip 3: Een (gezonde) high-tea

Lekkere hapjes en drankjes horen natuurlijk bij een kinderfeestje in de tuin. Bereid daarom van te voren alvast een simpele "high-tea" voor met allerlei lekkere en gezonde hapjes. Mocht je niet al te veel tijd (of een hekel aan koken) hebben: dan kun je natuurlijk ook eenvoudige hapjes neerzetten. Echt waar, het hoeft allemaal niet over de top. Zet bijvoorbeeld wat cupcakes, fruit spiesjes, kleine knakworstjes in bladerdeeg en kaasblokjes op tafel, maar vergeet vooral de (ijs-)taart niet! Leg daarnaast wat leuke kartonnen tafeldecoratie klaar en zet de grote kan koude limo alvast op tafel. Het feestje kan beginnen! 

Tip 4: Zomerse activiteiten

Een grote verjaardagsactiviteit met toeters en bellen of leuke tuinspelletjes thuis: je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. We hebben eens even om ons heen gespeurd en zijn tot het volgende lijstje gekomen met leuke, overzichtelijke, zomerse activiteiten:

  • Een minifestival: tover je tuin om in een heus mini festival terrein. Verzamel een paar oudere kids (bijv. een grotere broer of een ouder buurmeisje) die het leuk vinden om te helpen bij de festivalactiviteiten. Denk aan oudhollandse spelletjes, schminken en een stoere DJ achter de draaitafel. 
  • Een DIY-bday: ben je creatief aangelegd en vind je het heerlijk om met paar van die kleine druktemakers te knutselen? Ga dan lekker aan de slag met het maken van bijvoorbeeld een dromenvanger, pijl en boog of een echte eenhoorn haarband! Speur het internet af voor een leuk DIY-projectje en laat de kinderen het werk doen. Het leuke aan een DIY-projectje is dat de kids ook nog iets hebben om mee naar huis te nemen. Knutsel er op los!
  • Een waterfestijn: wordt het mooi weer? Ga dan voor waterpret in de vorm van sportieve waterspelletjes. Je kunt bijvoorbeeld een waterglijbaan huren, een zwembadje opzetten en leuke opdrachtjes bedenken. Of wat dacht je van flessenvoetbal, waterpong spel of de lekkende waterfles race? Op internet kom je allerlei leuke waterspelletjes tegen die je met elkaar kunt combineren om een optimaal waterfestijn te organiseren. Waterpret gegarandeerd!

Tip 5: Creëer een chillmomentje

Een verjaardagsfeestje geeft veel prikkels. En laten kinderen nou niet bepaald héél prikkelbestendig zijn. Sommige ouders kiezen daarom ervoor om een chillplek te creëren: een plekje waar kinderen even lekker kunnen bijkomen. Goed idee? Zet dan een tipitent of een speeltent vol met kussens neer waar kinderen elkaar bijvoorbeeld kunnen voorlezen of gewoon even lekker kunnen liggen. Als je geen tipitent hebt, kun je ook heel makkelijk je eigen tent bouwen. Span een touw tussen twee bomen of palen en gooi hier heel easypeasy een doek overheen. Mocht het nou heel warm zijn, dan kun je natuurlijk ook nog een klein opblaasbadje neerzetten voor de verkoeling of gewoon wat lekkere zachte kussens op de grond. 

Hopelijk kun jij met deze tips ook een beetje zelf van het kinderfeestje buiten genieten! Heb je nog goede tips voor andere ouders? Laat het ons weten!