Checklist: zo maak je je woonkamer gezellig!

Checklist: zo maak je je woonkamer gezellig!

De herfstdagen schreeuwen om een warm en gezellig interieur. Een woonkamer waar je binnen komt én je direct thuis voelt. Dit doe je natuurlijk met woondecoratie en wij leggen je uit hoe!

Nu het buiten steeds grauwer en kouder wordt, blijven we het liefst lekker binnen. Maar dan is het wel belangrijk dat het binnen knus en gezellig aanvoelt. Een sfeervolle woonkamer creëer je door de perfecte woonaccessoires toe te voegen aan je interieur. Een paar mooie sierkussens, warme verlichting en een lekker plaid op de bank geven al meteen een nieuwe uitstraling aan je woonkamer!

1. Warme verlichting geeft sfeer

Verlichting bepaalt echt de sfeer in huis! Nu het steeds eerder donker wordt, is het belangrijk dat je genoeg lampen in huis hebt, want je wilt natuurlijk niet in het donker zitten. Alleen al door het toevoegen van een mooie tafellamp of vloerlamp breng je veel licht in huis wat het meteen veel gezelliger. Ideaal ook om je favoriete boek in één ruk uit te lezen in de avonduurtjes. Wil je graag wat meer licht in de buurt van je zithoek? Bundel dan verschillende hanglampen boven je salontafel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vloerlamp met een grote boog, die over je hele bank heen schijnt. And then there was light!

2. Een plaid op de bank is onmisbaar

Niets is lekkerder dan op de bank kruipen onder een heerlijk warm plaid. Kies een plaid of kleedje van natuurlijk materiaal die mooi past bij de rest van je interieur. Heb je altijd koud? Dan is een variant van wol de perfecte oplossing! Wil je 'm ook in de lente of zomer nog in je woonkamer gebruiken? Dan is juist de katoenen of flannellen versie een ideale uitkomst. Je kunt ze natuurlijk ook combineren, want hoe leuk is het als je verschillende materialen mix en matcht voor een speels effect op je bank?!

3. Een sierkussen hier en daar

Wat echt niet mag ontbreken in de woonkamer zijn sierkussens! Een bank vol kussens geeft een warme sfeer in huis én daarnaast zit het ook nog eens heerlijk. Dus gooi maar vol die bank met kussens in verschillende kleuren, prints en materialen. Voor iedere woonstijl bestaan er heel veel kussens met verschillende dessins. Dus bepaal van te voren goed of je voor alleen effen varianten gaat of wellicht een mix maakt van gezellige prints zoals aztec, bloemen, stippen of sierkussens in één kleur. Voor welke ga jij?

4. Kaarsen kleuren je interieur

Iets wat zeker niet mag ontbreken in je woonkamer zijn kaarsen. Als je een paar kaarsen aansteekt geef je je huiskamer meteen een instant knus en warm gevoel. Wil je de kamer ook nog eens lekker laten ruiken? Dan zijn geurkaarsen een echte must! Soms is het wel lastig om een keuze te maken tussen alle verschillende soorten. Houd je van klassiek? Ga dan bijvoorbeeld voor een chique zilveren kandelaar geschikt voor een aantal dinerkaarsen. Of vind je het juist leuker om een speels effect te creëren? Groepeer dan een aantal stompkaarsen in meerdere maten en kleuren op een plateau. Ook kun je eindeloos combineren met kaarsenhouders. Door verschillende materialen te gebruiken, zoals glazen, marmeren en houten houders en deze af te wisselen met waxinelichtjes en wat meer rustieke kaarsen heb je binnen no-time een gezellige woonkamer. 

5. Warme voeten met een vloerkleed

Niets zo vervelend als over een koude vloer lopen. Door het toevoegen van een mooi tapijt of vloerkleed aan je interieur is dit probleem direct opgelost. Naast dat het je huis warmer maakt, ziet je woonkamer er ook direct gezelliger en knusser uit. Naast dat een tapijt een behaaglijk gevoel geeft, creëert het ook meer sfeer in huis. Ook bij een vloerkleed speelt de keuze van het materiaal, vorm, kleur en print een belangrijke rol. Want kies je voor een hoogpolig, fluffy kleed of ga je liever voor een laagpolig of misschien zelfs juten tapijt? Om het dan nog maar niet eens te hebben over de kleur of het dessin. Daar zijn ook zoveel verschillende varianten in te krijgen. Ga je voor een druk Perzisch, Aztec of kelim kleed met Oosterse print? Of ben je meer van de rustige, effen exemplaren? Denk er goed over na, want een vloerkleed heb je vaak voor langere periode. Het is dus zonde om teveel budget uit te geven, als je er weer snel op uit gekeken raakt.

Hoe ga je jouw huis nu gezellig maken? Bekijk ook eens deze shopguide voor ultieme gezelligheid! ;)