Checklist: zo creëer je een retro interieur

Checklist: zo creëer je een retro interieur

Keer terug naar de jaren '50 en '60 met een retro interieur! De retro woonstijl zal namelijk nooit zijn charme en flair verliezen en is daarnaast heerlijk tijdloos. Benieuwd naar de kernmerken van een retro interieur? Lees verder op Biano.nl.

Een retro interieur is weer terug van weggeweest en dat is maar goed ook! Retro is namelijk als liefde op het eerste gezicht: de woonstijl ademt en leeft en geeft zoveel sfeer in huis. Haal dus de meubels, materialen en kleuren van jaren '50 weer in huis met de fijne retro woonstijl! 

Een retro interieur

Een retro interieur kenmerkt zich door haar eikhouten meubels met ronde vormen, kamerplanten (zoals vetplantjes cactussen) én natuurlijk woonaccessoires met gekke grafische prints en warme kleuren. In een retro paradijs staat vrolijkheid en nostalgie voorop: haal dus de vintage buisstoel of de retro wekker van je oma (inclusief de leuke herinneringen) maar weer tevoorschijn. Daarnaast zien we dat binnen de retro woonstijl het mixen van oud met nieuw steeds meer voorkomt, denk bijvoorbeeld aan een retro LED-lamp, een oldskool radio met bluetooth of een ouderwets-uitziende, energiebesparende koelkast. 

Retro meubels

We zeiden het eerder al: maar de ronde vormen en zachte lijnen zijn heerlijk typerend voor het design van retro meubels. Door deze gebogen vormen worden de meubels ook wel "Vorm Meubilair" genoemd. Kun je bijvoorbeeld nog die oudegroene ronde fauteail herinneren dat bij je opa en oma in de woonkamer stond? Of dat degelijke houten dressoir op schuine pootjes? De ronde stoelen en grote fauteuills, de houten meubels op slanke poten, de buisstoelen en de bolvormige lampen mogen in een retro interieur daarom ook niet vergeten worden! 

Materialen van de retrostijl

First of all: hout. Hout - met name warme houtsoorten - heeft een prominente plek binnen de retro woonstijl. Hout is een natuurlijk materiaal en de houtstructuur mag dan ook gezien mag worden. Naast hout is ribstof natuurlijk kenmerkend voor een retro sfeer, maar ook leer zien we regelmatig terug binnen retro interieurs. Mocht je de retro stijl in een moderner jasje willen steken, dan kun je de houten meubels goed combineren met meubels van kunststof, keramiek of rotan. 

Kleurgebruik uit de jaren '50

Warme kleuren - zoals okergeel, oranje en olijfgroen - geven al snel een retro gevoel. Dit kan voor sommigen een grote omslag zijn, aangezien de afgelopen jaren neutrale kleurenpalleten erg populair waren. Nu gaan we daarentegen voor een combinatie van warme kleuren die goed in combinatie met de donkere houten meubels gaan. Vooral wanneer je de basis van het interieur nog wel steeds rustig houdt, kun je helemaal los gaan met gekleurde woonaccessoires en meubels. Ook een gekleurde muur kan trouwens prima. De grafische, drukke behangetjes uit de jaren '50 worden daarentegen wel steeds vaker achterwege gelaten, deze prints komen voornamelijk terug in posters aan de muur.

 

Wil jij retro items voor in je huis kopen? Neem dan een kijkje in onze shopguide Woontrend 2018: Vintage en retro.