Onderzoek

Tuin extra populair: Ruim 35% geeft meer geld uit door corona

Nederland geniet massaal meer van hun eigen buitenruimte en koopt meer spullen om hun buiten paradijs mee op te fleuren, ten tijde van corona. Dat blijkt uit groot onderzoek van home & interieurplatform Biano.nl.

In verband met de coronacrisis zegt ruim eenderde van de Nederlanders meer geld uit te geven aan zijn of haar buitenruimte. Opvallend, want de toename in ww-uitkeringen (CBS), de explosie van werktijdverkorting-aanvragen (Rijksoverheid) en het ingehouden vakantiegeld bij meer dan een half miljoen werknemers (CNV) liegen er niet om! Biano.nl onderzocht in hoeverre thuiszittend Nederland vanwege de coronamaatregelen nu meer tijd spendeert in de tuin of op het balkon, meer aan het tuinieren is geslagen en meer (online) is gaan shoppen voor de buitenruimte. 

#1 Geld mag rollen

Uit ons onderzoek is gebleken dat meer dan een derde (35,4%) van de ondervraagden meer geld heeft uitgegeven aan zijn of haar buitenruimte tijdens de coronacrisis. Sterker nog: één op de vijf Nederlanders gaf zelfs meer dan €100,- extra uit aan tuinspullen, zoals tuinmeubels, tuindecoratie en tuinplanten. Vooral tuinplanten zijn momenteel erg populair: bijna de helft van de mensen (46,9%) gaf tijdens de huidige crisis meer geld aan deze green hero's voor buiten. 

#2 Online shoppen for the win

Niet geheel onverwachts vanwege de #blijfthuis maatregelen, maar ruim de helft van de respondenten (52,9%) bestelt momenteel via webshops nieuwe items voor in de tuin of het balkon. Een aanzienlijk hoger percentage dan voor corona in ons land kwam, toen bemachtigde slechts 36,4% van de respondenten zijn of haar tuinartikelen online. Opvallend is dat met name jongeren (20-25 jaar) verantwoordelijk zijn voor de grote omslag naar online aankopen als het om tuinartikelen gaat. 

#3 Optimaal genieten van de buitenlucht

Het is niet heel gek dat mensen meer geld hebben uitgegeven aan hun buitenruimte, want bijna 70% van de Nederlanders maakt ook daadwerkelijk meer gebruik van zijn of haar buitenruimte tijdens de coronamaatregelen! Vooral jongeren tussen de 20-25 jaar genoten in hun vrije tijd meer van de buitenlucht: maar liefst 80,8% van deze groep was meer in de tuin, op het balkon of dakterras te vinden dan voorheen. Wat we daar dan vooral doen? Met name onze tuinplanten van extra liefde voorzien: 1 op de 5 tuinbezitters zegt meer aandacht te hebben voor het verzorgen van zijn of haar planten tijdens de crisis.

#4 De allergrootste tuinirritaties

Hoewel we dus nog meer van onze buitenruimte lijken te genieten dan voorheen, zouden we geen Nederlanders zijn als we niet ook iets te klagen hebben. Want natuurlijk blijven er ook nog altijd grote tuinirritaties bestaan. Corona pandemie of niet, hieronder vind je de top 5 grootste tuinirritaties:

  1. Insecten die m’n plantjes opeten (43,7%)
  2. De kat/hond van de buren die in mijn tuin poept (27,0%)
  3. Ik krijg last van m'n rug van al die klusjes in de tuin (23,3%)
  4. Overal insecten die in de weg zitten tijdens het tuinieren (22,8%)
  5. De tuinklusjes houden eigenlijk nooit op (17,2%)

#5 Lekker met je handen bezig zijn

Toch zijn we ondanks deze irritaties maar al te gelukkig met onze buitenruimte, of dit nu een grote tuin is of een klein balkon. Meer dan tweederde van de Nederlandse huishoudens (67%) bekroont de liefde voor zijn of haar buitenruimte namelijk met een 8 of hoger. En ruim een vijfde van de respondenten (23.3%) vindt zijn of haar buitenruimte zelfs een 10 waard! We vinden het heerlijk om met onze handen bezig te zijn en in de tuin te werken. De scheidslijn tussen ontspannen tuinklusjes en een perfectionistische tuin is echter flinterdun: ruim de helft van de respondenten (55,6%) gaf aan dat de tuin er echt op-en-top uit moet zien, waardoor tuinieren een must lijkt te worden. Gelukkig hebben we daar nu voldoende tijd voor... 

Aan het onderzoek deden 438 respondenten mee. 

Ben jij nog op zoek naar nieuwe tuinmeubels, plantenbakken of tuinkussens om je buitenruimte mee op te fleuren? Bij Biano slaag je altijd!

Meer inspiratie nodig?