Hoofdmenu

Verschillende soorten overkappingen - Informatie & Opties

Op zoek naar een manier om het hele jaar buiten te zitten? Kijk dan eens naar een overkapping in je tuin! Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Verschillende soorten overkappingen

Zit jij ook het liefst het gehele jaar in de tuin om te genieten van de buitenlucht? Wij herkennen dat! Helaas is dat in ons natte kikkerlandje niet altijd mogelijk door regen of kou. Gelukkig is er een oplossing voor: het laten plaatsen van een overkapping.

Tegenwoordig is een overkapping meer dan een houten constructie aan je huis, maar worden er hele tuinkamers ontworpen en geplaatst om zo de binnenruimt te vergroten. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Foto: Shutterstock.com

Overkapping of tuinhuis

Bij de term tuinhuis denk je misschien aan een klein, vochtig hok voor de fietsen en het tuingereedschap. Toch kan het zoveel meer zijn dan dit. Het is namelijk ook mogelijk om een houten overkapping te plaatsen tegen een tuinhuis aan. Zo kan het tuingereedschap netjes opgeborgen worden, maar ook de tuinkussens of ligstoelen. Als je kiest voor een wat groter tuinhuis, kun je hier zelfs een loungebank neerzetten om lekker een boek te lezen.

Toch geven de meeste mensen de voorkeur aan het lezen van een boek onder de overkapping. Je kunt het helemaal ontwerpen en inrichten zoals je zelf wilt. Een groot voordeel van overkappingen is dat je er het gehele jaar buiten kunt zitten. In de zomer beschermt het tegen de felle zon en UV-stralen en in de winter zit je droog en toch in de buitenlucht. Kies je voor een buitenkachel, dan zit je er ook nog warm bij en kun je extra lang genieten in de tuin.

Verschillende opties

Er zijn bijna ontelbaar veel opties mogelijk als het gaat om een overkapping. Deze kan aan het huis gemaakt worden, maar veel vaker wordt het los geplaats. Een kapschuur bijvoorbeeld is een losstaande overkapping, met of zonder tuinhuis eraan vast, welke in principe slechts aan één kant gesloten is. Je kunt er echter voor kiezen om met glasschuifwanden te werken en zo nog één of twee kanten af te sluiten. Zo heb je toch een goed uitzicht, maar zit je wel uit de wind. Is het een zonnige dag? Dan kun je de glazen wanden wegschuiven, zodat je kunt genieten van de zon!

Foto: Shutterstock.com

Dak van de overkapping

Om te bedenken wat voor soort overkapping je graag wilt, is het goed om na te denken over het dak wat erop komt. Zoals eerder genoemd is een kapschuur een veelvoorkomende soort, waarbij het dak een soort omgedraaid vinkje is. Het loopt namelijk aan de achterkant verder door dan aan de voorkant.

Kies je voor en zadeldak of een schilddak, dan zijn alle kanten even lang. De dakpannen van de overkapping kun je in dezelfde kleur nemen als die van het dak van het huis, zodat ze goed op elkaar aansluiten. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om een plat dak bovenop de overkapping te hebben. Dit neemt zo min mogelijk uitzicht weg vanuit uw huis, omdat deze wat lager zijn.

Foto: Shutterstock.com

Afwerking en details van de overkapping

Zodra je de vorm van het dak hebt gekozen, is het tijd om na te denken over de kleurencombinatie die je wilt gaan gebruiken. Hout met antraciet is erg populair, maar het is ook mogelijk om met witte of zwarte staanders te werken en een andere contrastkleur te gebruiken voor het dak of de wanden. Het is helemaal naar eigen wens en smaak samen te stellen. Zoals al eerder benoemd kunnen open zijkanten met glasschuifwanden dichtgemaakt worden, om de wind tegen te houden.

Om de overkapping helemaal af te maken, dienen er natuurlijk tuinmeubelen geplaats te worden. Je kunt kiezen voor een grote loungebank of voor een eettafel met tuinstoelen volgens de laatste tuintrends. Doordat het tuinmeubel overdekt staat, zal deze veel langer mooi blijven dan wanneer het constant wordt blootgesteld aan weerelementen zoals UV-straling en regen. Zet een barbecue en een buitenkachel of sfeertafel erbij en je bent helemaal klaar om te genieten van je tuin, ongeacht het weer!