How to: de perfecte salade in 7 simpele stappen

How to: de perfecte salade in 7 simpele stappen

Wat eten we vandaag is de grote vraag in ieder huishouden. Het is lastig om steeds iets nieuws op tafel te zetten wat net even anders is, maar ook heerlijk smaakt. Met deze 7 stappen breng je in een handomdraai variatie aan in je maaltijdsalades!

Wanneer je een maaltijdsalade maakt komt het ongetwijfeld wel eens voor dat je random van alles door elkaar husselt. Goede manier om zo de restjes op te maken zou Kelly van Smaak & Style zeggen. Maar mocht je nou eens zin hebben in een lekkere maaltijdsalade die vult én die er ook nog eens als een schilderij uitziet, dan is het stappenplan zoals hieronder perfect voor jou!

Stap 1

Heel cliche; begin bij het begin, namelijk de basis van de salade bladgroenten. De keuze is reuze, maar maak je niet druk, want de echte smaakmakers voeg je later pas toe. Wat bladgroenten betreft kun je kiezen voor ijsbergsla, snijbiet, een slamelange, rucola, veldsla of denk bijvoorbeeld aan spinazie. TIP: bij rauwe spinazie heb je absoluut geen last van het wrange gevoel rondom je tanden en het is ook nog eens super gezond. Wat ons betreft een heel verantwoorde keuze!

Stap 2

De basis is gelegd, dus kun je nu een bite toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, paprika, tomaat, radijs, wortel, kool, bietjes en/of stukjes fruit. TIP: appel is heerlijk fris in salades en combineert goed met bladspinazie!
 Een combinatie van bovenstaande ingrediënten zorgen voor een gezonde en vullende salade, maar je bepaalt zelf natuurlijk of je voor één of meerdere bites kiest.

Stap 3
Voeg (zachte) groenten toe naar keuze zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, avocado en/of gegrilde groenten. De salade wordt hierdoor rijker, gezonder en vult beter.

Stap 4

Je kunt een maaltijdsalade zo simpel maken als je wilt, maar dat wordt op den duur wel erg saai. Door iets spannends toe te voegen, kun je blijven variëren en is je salade iedere keer weer nét even anders. Wat valt onder spannend hoor ik je denken. Komt ie: verse kruiden zoals basilicum, munt, bieslook, koriander, lavendel, dragon, rozemarijn, maar ook gedroogd fruit, linzen en hummus zijn toppers door de salade.

Stap 5
Wie er 100% voor gaat - en natuurlijk niet vegetarisch/veganistisch is - kiest voor extra eiwitten in een salade. Dat hoef je niet heel letterlijk te nemen hoor, naast ei kun je ook kiezen voor kip, vlees, vis of kaas bijvoorbeeld. Wil je toch gaan voor een vega(n) versie, kies dan voor eiwitrijke plantaardige producten zoals tofu, bonen of peulvruchten om je salade toch een lekkere body te geven.

Stap 6
We zijn er bijna. Dit is de fase waarin je mag kiezen voor een crunchy touch. Afhankelijk van gluten, noten/zadenallergie kun je kiezen om croutons door de salade te mixen. De gezondere optie zijn zonnebloempitten en een handje ongezouten noten. Yumm!

Stap 7
Geen salade is compleet zonder dressing. Best logisch, anders is het een droge hap. Als je voor the easy way gaat, dan kun je het houden bij olijfolie, peper en zout bijvoorbeeld. Met een paar ingrediënten meer maak je een klassieke vinaigrette. Die bestaat uit: olie, azijn, citroensap, mosterd, peper & zout. Je kunt natuurlijk ook een mix maken van mayonaise, yoghurt of kwark gemengd met (verse) kruiden naar wens, een beetje honing en citroensap. De combinaties zijn eindeloos!

Yammm, eet smakelijk!

Video credits: Kim van Haren