Lifestyle

RECEPT / homemade granola

Er zijn nog steeds veel mensen die hun ontbijt overslaan, maar een goede kickstart van je dag is belangrijk. Het is als brandstof, je krijgt energie en het voorkomt ongezond snacken en snoepen. Hoe je zelf granola maakt lees je hier.

Voor een goed ontbijt hoef je niet alles uit de kast te trekken, twee uur eerder je bed uit te gaan en een topchef te zijn. Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Het geeft je de vrijheid om eindeloos te variëren, dus no problemo als je glutenvrij of vegan eet. Met dit fijne recept heb jij een batch zelfgemaakte granola waar je tot 2 weken mee voort kan.

Benodigdheden
(Oven)bakplaat
Grote en een kleine kom
Luchtdichte (weck)pot

Ingrediënten
250 g havervlokken
50 g walnoten
50 g hazelnoten
50 g amandelen
50 g zonnebloempitten
50 g sesamzaad
1 tl vanillepoeder, ongezoet
200 g honing
1 tl zeezout
120 g gesmolten kokosolie
50 g blauwe bessen, optioneel
50 g gedroogde abrikozen, optioneel
50 g gedroogde bananen, optioneel
50 gr gedroogde cranberries, optioneel

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 170° C. Meng in een grote kom de havervlokken, noten, pitten, zaden en vanillepoeder. Los in een klein kommetje het zout op in 1 eetlepel heet water. Klop de honing en kokosolie erdoor. Voeg het mengsel toe aan de droge ingrediënten, meng zorgvuldig en spreid alles uit over een grote bakplaat. Zet de bakplaat 40 min. in het midden van de oven. Roer het mengsel elke 10 min. om. Zet de oven uit, zet de ovendeur half open en laat de granola in de oven helemaal afkoelen. Meng er dan eventueel het gedroogde fruit door als je dit lekker vindt en bewaar je het in een luchtdichte pot. Je hoeft alleen nog maar yoghurt of (plantaardige) melk in een mooie kom te gieten, granola erbij te scheppen en eventueel te garneren met blauwe bessen of ander fruit naar keuze. Eet smakelijk!

Heb jij ook een favoriet ontbijt recept? Deel het met ons in een reactie hieronder!

cc: inspired by Rens Kroes