Lifestyle

Recept | gezonde pizzabodem van pompoen

Gezonde pizzabodems: helemaal hip and happening in de healthyfood-wereld. Nu kun je deze pizza’s natuurlijk kant-en-klaar in de s to the supermarket komen, maar je kunt ook zelf aan de slag! Check even dit recept voor een gezonde pizzabodem van pompoen!

Afoodstlistsblog

Eerlijk is eerlijk: pizza’s zijn gewoon lekker. We zouden het elke dag wel kunnen eten, maar misschien is dat niet zo’n heel slim plan. Gelukkig zijn daar de healthy foodbloggers met hun razendpopulaire recepten, waaronder dit heerlijke recept voor het maken van een gezonde pizzabodem van pompoen!

Gezonde pizzabodems van pompoen

Hoewel pompoen oorspronkelijk een echte winterse groente was, kunnen we tegenwoordig pompoen het hele jaar door kopen. En dus ook het hele jaar gebruiken in de keuken. Door de milde en subtiele smaak van pompoen kun je deze het hele jaar door ook prima verwerken in veel verschillende gerechten: van voorgerecht tot dessert. En dus ook als pizzabodem! Deze gezonde pizzabodem is namelijk koolhydraatarm, caloriearm, vetarm en smaakt ook nog eens lekker! Fatto volentieri! (Een kleine gok, maar als het goed is betekent dit in het Nederlands "graag gedaan!"). 

 

Ingrediënten (3-4 personen)

Ingredienten voor de pizzabodem:

  • 250 gram meel (bijv. volkoren speltmeel, quinoameel)
  • 1 kg (fles-)pompoen
  • 100 mililiter (lauwwarm) water
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Zout, peper en oregano
  • 1 eetlepel Chiazaad

Inbgredienten voor de topping:

  • 1 pot tomatensaus
  • 2 theelepels (gedroogde) tijm
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • Optie: 50 gram mozzarella/geitenkaas
  • Optie: handvol baby spinazie en/of basilicum

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Snijd de pompoen doormidden, leg ze op het bakpapier van de bakplaat (met het open gedeelte omhoog) en rooster de helften in 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de pompoenhelften vervolgens afkoelen, maar laat de oven wel op 200°C aanstaan.

3. Meng in de tussentijd in een kommetje de chiazaadjes en 3 eetlepels water door elkaar en laat dit even 15 minuten staan. Op die manier ontstaat het een 'chia-ei' wat een bindende werking heeft. 

4.  Schep het vruchtvlees (zonder de schil, pitten en draden) uit de afgekoelde pompoenhelften; je hebt ca. 550 gram gare pompoenpuree nodig voor de bodem.

5. Voeg in een kom het meel, 1 theelepel tijm, een flinke snuf zout en zwarte peper toe en meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de afgekoelde pompoenpuree en het 'chia-ei' toe. Roer alles goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes in het deeg zitten. Laat het deeg 10 minuutjes staan zodat de chiazaadjes het geheel kunnen binden.

6. Bekleed een pizzavorm (30 cm doorsnede) met bakpapier en verdeel het deeg hier over. Zorg er als een echte pizzabakker voor dat het deeg bij de randen wat dikker is dan in het midden. Maak de pizza niet te dun maar zeker ook niet te dik; ongeveer 0.5 cm dik. 

7. Bak de pizzabodem in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. 

8. Als de pizzabodem gaar is kun je de tomatensaus over de bodem verdelen. Laat de randjes natuurlijk wel vrij! Vervolgens kun je de bodem nog beleggen met cherrytomaatjes en geitenkaas of mozzarella.

9. Bak de pizza vervolgens nog even 10 minuten af en haal hem uit de oven. Nu kun je zelf nog wat extra toppings naar keuze toevoegen en de pizza garneren met verse spinazie en/of bassilicum.

P.S.: De mooiste pizza's moeten natuurlijk wel geserveerd worden op de mooiste borden! En laat Biano die nou net in huis hebben..