Tips & tricks

Opknappen van oude meubels: 4 tips voor vintage look

Liefde voor vintage meubels? Kies dan voor het opknappen van oude meubels en laat de dure mainstream items uit de woonboulevards gewoon lekker achter wegen! Lees hier de 4 tips voor het opknappen van oude meubels.

Dutchbone

Vintage meubels zijn met vrijwel elke interieurstijl te combineren: van Scandinavisch tot de urban jungle – everything is possible! De vraag is alleen op welke manier je oude meubels het beste kan opknappen. Met liefde geven wij je vier tips. 

Meubels met een vintage look

Een vintage look, of een vintage interieur klinkt als muziek in de oren, maar wat houdt het nou eigenlijk in? In een vintage interieur wordt voornamelijk gebruik gemaakt van tweedehands bruine en witte meubels (uit de jaren ’30 tot jaren ’80), gecombineerd met accentkleuren zoals pasteltinten, olijfgroen, terracotta of mosterdgeel.

Tip 1: Inspiratie opdoen

Wellicht een open deur: maar voordat je gaat beginnen moet je natuurlijk wel eerst goede ideeën opdoen. Kijk op Pinterest, scroll door je Instagram feed of koop woontijdschriften. Het zal je verbazen hoeveel creatieve mensen er online te vinden zijn! Mocht je toch niet zo goed weten waar je nu moet beginnen, kan je natuurlijk ook even in onze vintage shopguide of bijvoorbeeld in het huis van vintagelover Stephan Kaspers kijken.

Tip 2: Oude lagen verwijderen

Nadat je inspiratie hebt opgedaan begin je je vintageproject door eerst grondig de oude lagen was, lak, verf of olie te verwijderen. Het is misschien niet de aller-aller-leukste taak, maar wel echt aan te raden! Een oude waslaag kun je bijvoorbeeld verwijderen met een staalborstel. Met verschillende soorten bijtende middelen kan je daarentegen gebruiken om een oude lak- of verflaag te verwijderen. Vervolgens kan je de oude laag – welke laag dan ook – op schuren met een schuurmachine.

Tip 3: Houtvuller gebruiken

Als je ervoor kiest om je meubel daarna opnieuw te gaan verven, dan is een houtvuller absoluut een musthave! Met een houtvuller kun je namelijk gaten in het hout opvullen. Het is een kneedbaar product, maar na een aantal uur is de vuller uitgehard en kun je het opschuren zodat het perfect overgaat in het hout. Nadat het hout weer helemaal glad is kan je eventueel overgaan op de schilderklus. Dit hoeft natuurlijk niet: wellicht ben je met het “opgeknapte” hout ook al dik tevreden!  

Tip 4: Verf doorschuren

Wil je je vintage meubel toch opnieuw een kleur geven? Dan kan je ervoor kiezen om een vintage effect te behouden door verschillende kleuren verf aan te brengen en vervolgens deze lagen verf te schuren. Dit kun je zowel ruig als subtiel doen. Als je verf gaat ‘doorschuren’ kun je het beste een matte verf gebruiken, zoals krijtverf. Met een likje krijtverf heb je binnen no time een ‘nieuwe’ vintage look. Maar je kan het meubel natuurlijk ook lekker strak in de verf zetten.

Zie jij jezelf al helemaal druk in de weer met schuurmachines en verf? En kan jij vervolgens ook zo genieten van het eindresultaat? Of lijkt het je toch allemaal wat te veel van het goede en ga je liever voor kant-en-klare vintage meubels? Kijk dan nog even hieronder!