Koopgids

Hoe kies ik de beste koffiemachine?

Een goede koffiemachine kiezen is een echte must als je een koffie lover bent. ’s Ochtends beginnen met een sterke kop koffie is immers het beste begin van de dag. Vind met deze koopgids de beste koffiemachine voor jou!

De beste koffiemachine zet een lekker bakkie in de morgen, middag én avond. Dat is natuurlijk wat je nodig hebt als coffee lover. Drink jij het liefste sterke espresso’s, romige cappuccino’s of ga je voor simpel zwart? Voor ieders wensen is er een koffiezetapparaat te vinden. Wij hebben diverse koffiemachines op een rijtje gezet zodat jij de juiste keuze kan maken!

Hoe kies ik de beste koffiemachine?

1. Welk type koffie drink je graag?

Van een sterke espresso tot aan een Latte Macchiato: geen enkele koffie is hetzelfde.  Tegenwoordig hoeven we niet meer onze deur uit voor een speciale koffiespecialiteit, want met de beste koffiemachines maken we onze eigen variaties. Maar de vraag is dan wel natuurlijk: welk type koffie drink jij het liefst? 

 • Espresso: de basis van alle koffiespecialiteiten. Een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. Vaak ook de basis voor alle variaties met melk.
 • Koffie: ook wel Lungo genoemd. De Café Lungo is minder geconcentreerd en bestaat uit meer water met daardoor een lichtere smaak.
 • Cappuccino: de cappuccino is een espresso waaraan opgeschuimde melk is toegevoegd.
 • Latte Macchiato: bestaat uit opgeschuimde melk waaraan een shot espresso wordt toegevoegd - hierdoor ontstaan er verschillende laagjes. 
 • Cafe Latte: de grote broer van de cappuccino. Bevat alleen meer melk en minder melkschuim van de cappuchino. 
 • Ristretto: een kopje espresso, maar dan met minder water. Hierdoor heeft de ristretto een nog sterkere smaak dan de gewone espresso. 
 • Espresso Macchiato: een espresso met een scheut warme melk en daarop een klein laagje schuim. 

2. Welke koffievulling wil je gebruiken?

Dan is natuurlijk de vraag: op welke manier wil jij koffiezetten? Welke koffievulling wil jij gebruiken voor het koffie zetten? 

 • Gemalen koffie: mocht je van niet al te sterke koffie houden en geen zin hebben in het gedoe van het malen van koffiebonen, dan is gemalen koffie voor jou een perfecte keuze. Gemalen koffie bestaat is ontzettend veel soorten en smaken en is zeer eenvoudig in gebruik. 
 • Koffiebonen: gek op de authentieke ervaringen van verse bonen? Wanneer je zelf je koffiebonen maalt, kun je invloed uitoefenen op de maalgraad en daardoor eindeloos variëren met de smaak. 
 • Koffiepads: mocht je het gemak van koffie zetten hoog in het vaandel hebben staan, dan zijn koffiepads voor jou een geschikte koffievulling. Met koffiepads kun je eenvoudig koffie zetten en ze zijn erg voordelig! 
 • Koffiecups: ook met koffiecups heb je met een druk op de knop jouw koffie gezet. Op het gebied van koffiecups is het assortiment eindeloos - ook op het gebied van duurzame cups! 

3. Op welke manier wil je koffie zetten?

De meest voorkomende manieren waarop je koffie kunt zetten: 

 • Koffie zetten met filter apparaten
 • Koffie zetten met een volautomatische machine
 • Koffie zetten met een halfautomatische machine (pistonmachine)
 • Koffie zetten met een percolator

Filter koffiezetapparaat: eindeloos variëren met filterkoffie

Een van de simpelere koffiemachines is het filterapparaat. Het grote voordeel van een filter koffiezetapparaat is dat je een veel uitgebreider assortiment aan gemalen koffie hebt, dan dat er cups en pads zijn. Het is een misvatting dat filterkoffie een saaie koffie variant is, integendeel! Er zijn ontelbare blends waar je uit kan kiezen en ze zijn daarnaast verser dan de koffie die in cupjes of pads zit. De sterkte van de koffie kun je ook lekker helemaal zelf bepalen door extra schepjes koffie toe te voegen. Koffie zetten voor een groot gezelschap is met een filterapparaat ook heel gemakkelijk. Dus als je vaak koffiezet voor een groepje mensen, dan zou een filterapparaat de beste keuze zijn! Russell Hobbs en Philips zijn goede merken voor filterapparaten, maar als je op zoek bent naar goedkopere koffiezetapparaten dan kun je bij de Blokker of dergelijke winkels voor een leuke prijs een filterapparaat aanschaffen. En simpele filterkoffie hoeft al helemaal niet duur te zijn, dus het is ook lekker voor de portemonnee!

Het gemak van een volautomatische koffiemachine

Als je graag op een gemakkelijke manier zwarte koffie of cappuccino’s wilt zetten, dan is de volautomatische koffiemachine de beste optie. Volautomatische koffiezetapparaten regelen alle stappen bij het maken van koffie, zoals het verhitten van het water, het zetten van koffie en het afvoeren van koffieresidu (in bijvoorbeeld de vorm van een cupje). Of je nu een sterke espresso of een simpele zwarte koffie wilt maken, volautomatische koffiemachines regelen dit allemaal voor je met slechts één druk op de knop. Easy does it! Vaak zit er ook een ingebouwde melkopschuimer bij waardoor je gemakkelijk latte macchiato’s en cappuccino’s kunt creëren. Nieuwere apparaten hebben zelfs een groot scala aan functies, zoals het regelen van de temperatuur en koffiesterkte, waardoor je de lekkerste creaties kunt maken en het apparaat precies af kunt stellen op jouw voorkeuren. Een van de bekendste merken als het gaat om dit soort koffiezetapparaten is Nespresso met de recyclebare (een grote plus!) aluminium cupjes. Senseo en Dolce Gusto zijn goedkopere varianten als het gaat om volautomatische koffiemachines.

Pistonmachine: verser dan vers met koffiebonen

Als je koffie met echte verse bonen wilt drinken, dan is een volautomatische machine niet wat je zoekt, aangezien cupjes en pads niet vers van de pers komen. Een pistonmachine is dan het koffiezetapparaat wat je zoekt. Ook dit soort koffiemachines hebben veel functies om te kunnen variëren bij het zetten van koffie. De meeste apparaten vermalen zelf de bonen, maar je kunt ook ouderwets zelf je bonen malen voor een authentieke ervaring. Koffiebonen kun je in de meest unieke winkeltjes all over the world vinden en je kunt er daarom eindeloos mee variëren. Het is leuk om met koffiebonen te experimenteren en er zo achter te komen welke smaken jij het lekkerst vindt voor je bakkie troost. SMEG, Philips en Delonghi hebben mooie (en wat prijzigere) apparaten die prachtig op je aanrecht staan en heerlijke koffies maken met verse koffiebonen.


Percolators voor een authentieke koffiebeleving

Als je op zoek bent naar een koffiezetapparaat zonder al te veel toeters en bellen, dan is een ouderwetse percolator misschien wel iets voor jou! De werking is vergelijkbaar met een filterapparaat, maar een percolator is ook nog eens draadloos, klein en handzaam. Deze koffiekannetjes vul je naar eigen smaak met de desgewenste hoeveelheid gemalen koffie. Het is een kwestie van uitproberen welke hoeveelheid koffie en water het beste voor jou werkt. Nadat je water en koffie in de percolator hebt gedaan, zet je ‘m op het gasfornuis. Het water wordt gekookt en het kokende water mengt zich vervolgens met de gemalen koffie. Zo maak jij een perfect zelfgemaakt authentiek bakkie koffie! En een bijkomend voordeel: het apparaatje neemt maar weinig ruimte in beslag, ideaal dus voor een kleine keuken! Bialetti is een van de bekende merken als het gaat om authentieke percolators. Het merk Alessi heeft daarentegen percolators met modern design in het assortiment.

4. Hoeveel mag de koffiemachine kosten?

Daarnaast moet je natuurlijk ook bedenken wat je budget is. Het prijsverschil tussen diverse koffiemachines is namelijk enorm. Over het algemeen kun je van de gemiddelde aanschafwaarden uitgaan:

 • Filter koffiezetapparaat: €105,-
 • Volautomatische koffiemachine €130,-
 • Pistonmachine: €673,-
 • Percolator: €58,-


5. Wat zijn de populairste koffiemachines van dit moment?

Filter apparaat  Volautomatisch Halfautomatisch Percolator

1. Philips Grind & Brew HD7768/70

1. Krups Nescafé Dolce Gusto KP173B

1. Sage Barista Express Stainless Steel

1. Bialetti Moka Induction 3 kopjes

2. Melitta Easy II

2. Nespresso Magimix Inissia M105

2. Sage Barista Express Black Sesame

2. Bialetti Venus Induction 6

3. Philips Daily HD7478/20

3. Krups Nescafé Dolce Gusto KP100B 

3. De'Longhi EC685.M Dedica

3. Bialetti Kitty Black 10 kopjes


Voor welke koffiemachine ga jij? Heerlijk koffieleuten is nu eenmaal nog fijner met een mooie koffiemachine thuis.  

Meer inspiratie nodig?