trends

Biano onderzoekt | Heb jij je kerstboom al op straat gezet?

Heb jij je kerstboom al weggedaan? De kerstdecoratie weer in een oude doos op zolder gezet? Meer dan de helft van de Nederlanders (58%) ruimt direct na Oud & Nieuw zijn kerstboom en -decoratie weer op, blijkt uit het Grote Kerstonderzoek van Biano.

De sfeervolle decembermaand is weer voorbij gevlogen; de kerstbomen worden inmiddels weer weggehaald en de decoratie weer in een oude doos op zolder gezet. Meer dan de helft van de Nederlanders (58%) ruimt direct na Oud & Nieuw zijn kerstboom en -decoratie weer op, terwijl het overgrote deel van de Nederlanders wel veel waarde hecht aan de sfeervolle bijdrage van deze kerstdecoratie.


Dat blijkt uit het Grote Kerstonderzoek, dat door woonplatform Biano.nl is uitgevoerd. Het onderzoek, waaraan 1038 respondenten hebben deelgenomen, heeft de opinie van Nederlanders over kerstbomen en -decoratie in kaart gebracht.

Weg met de gezellige kerstsfeer

Hoewel 58,38% zijn of haar kerstboom na Oud & Nieuw weghaalt, zegt nog geen 1% van de deelnemers de kerstboom en -decoratie een tijdje te laten staan. Verrassend als je je bedenkt dat de kerstboom en -decoratie het grotendeel van de respondenten een knus en sfeervol gevoel geeft. Zo gaf bijna een derde (31,1%) van de Nederlanders de bijdrage van kerstdecoratie aan een gezellige sfeer in huis een 8, meer dan een kwart (26,6%) gaf deze bijdrage van kerstdecoratie een 9 en maar liefst 28,9% gaf een 10 aan de toegevoegde sfeer van kerstdecoratie! Slechts 1,5% zegt 6 januari, Driekoningen, als officiële dag te zien om de kerstboom weg te halen.

Geen duurzame kerst

Maar liefst 87,5% van de ‘echte’ kerstbomen, belandt na de feestdagen in de vuilnisbak of op de brandstapel. Ondanks dit onduurzame getal is er nog wel positief licht aan de horizon! Zo zegt 20,2% van de Nederlandse huishoudens zijn kerstboom in zijn tuin of op het balkon te plaatsen, met als reden om de boom volgend jaar opnieuw te gebruiken. Natuurlijk beschikt niet heel Nederland over de luxe van een eigen tuin of balkon. Desondanks zijn er nog andere duurzame oplossingen voor de kerstboom: 0,5% zegt zijn boom in het park of in het bos te plaatsen en opnieuw 0,5% geeft zelfs zijn boom een tweede leven in het kerstbomenasiel.

De grootste Kerst-frustraties

Ondanks het feit dat de respondenten gemiddeld een 8,5 gaven aan kerstversiering als bijdrage van een gezellige sfeer in huis, zijn er ook grote Kerst-frustraties in de Nederlandse huishoudens te ondervinden.  De koploper in het irritatie-lijstje is het opruimen van de Kerstboom en -decoratie na de feestdagen (49%). Niet gek als je je bedenkt dat menig Nederlander zijn woonkamer (97,65%), zijn tuin of balkon (52,74%), zijn tafel (74,36%), zijn keuken (38,45%) en zelfs zijn badkamer (16,93%) en slaapkamer (11,64%) versiert. Dat opruimen is dan nog een aardige klus!