Snoeikalender: 7x wat te snoeien in maart?

Snoeikalender: 7x wat te snoeien in maart?

Op zoek naar een handige snoeikalender? Iedere maand geeft Biano in haar handige en praktische snoeikalenders de beste tips voor de te snoeien planten, bomen en struiken van die maand. Met deze snoeitips hoef je de belangrijkste to-do's niet meer te vergeten!

Ben je op zoek naar een snoeikalender nu de lente er weer aan komt? De zon begint langzaam te schijnen, de bloemen beginnen te bloeien en ook de zin om lekker in de tuin te wroeten (en natuurlijk te genieten van het eindresultaat) neemt toe. In maart komt de tuin na een donkere winter weer heerlijk tot leven en al het groen vraagt om een portie liefde. De hamvraag is alleen: Wat mag er in de maand maart gesnoeid worden? Wij hebben de 7 belangrijkste planten in deze snoeikalender van maart op een rijtje gezet, zodat je niets over het hoofd ziet!

Snoeikalender van Biano

Vanaf maart tot en met augustus geven we in onze snoeikalenders per maand weer wat er voor die maand op de snoeiagenda staat. Op die manier kun jij je planten, struiken of bomen in een mooi model houden, kun je de wildgroei in je mooie tuin of op het balkon voorkomen en zal de opbrengst van de fruitbomen beter zijn! Het snoeien gaat meestal in het voorjaar van start. Wanneer je preciees kunt snoeien is per plant verschillend: elke plant is in een bepaald seizoen namelijk op zijn mooist. Daarom kun je in onze handige snoeikalenders per maand checken welke planten er voor die maand aan de beurt zijn. Ook lees je in de snoeikalender alles over de manier waarop je de planten het beste kunt snoeien, zodat jij optimaal van de groei en bloei van jouw tuin kunt gezien en zo lang mogelijk plezier er van kunt hebben. Succes, maar vooral veel plezier, met het tuinieren deze maand!

#1 Rozen

Rond half maart mogen de rozen gesnoeid worden. Je kunt de rozen ook eventueel later snoeien, maar dan kun je ook pas later in het seizoen van de bloei genieten. Wel is het belangrijk dat je pas begint met het snoeien van rozen als het overdag niet meer vriest, omdat de bloemen anders vatbaar zijn voor ziektes. Vaak denken mensen dat het snoeien van rozen lastig is, maar dat valt in de praktijk mee. En een kleine geruststelling: rozen zijn sterke planten die altijd op zoek zijn naar een manier op uit te lopen. Mocht je dus een beginnersfoutje maken, dan is de kans groot dat de roos zich wel weer herstelt. De beste manier om rozen te snoeien is door eerst al het beschadigde, dode en zieke hout uit de struik te snoeien. Oftewel: je snoeit de oude takken weg tot aan een gezonde knop. Ook de takken die elkaar kruisen mogen met de snoeischaar weggehaald worden. Let wel op de doorns, dat deze niet aan je kleding blijven haken. 

#2 Hortensia

Heb jij een prachtig bloeiende hortensia in de tuin staan? Hoewel deze plant erg makkelijk in het onderhoud is, moet de hortensia wel gesnoeid worden. Om te bepalen wanneer je hortensia’s moet snoeien, moet je eerst onderscheid maken tussen het type hortensia. Je hebt namelijk twee groepen: 1) hortensia’s die op eenjarig hout bloeien en 2) hortensia’s die op tweejarig hout bloeien. De eerste groep (bijvoorbeeld pruimhortensia) mag half maart al gesnoeid worden. Mits het een kleine plant is, kun je dit soort planten zo’n 30 cm boven de grond afsnoeien. Grotere planten? Knip dan alleen de bloemen af! And what about de hortensia’s die op tweejarig hout bloeien? Deze planten hoef je in principe helemaal niet te snoeien! Je zult alleen jaarlijks de uitgebloeide bloemen moeten afknippen.

#3 Lavendel

Ook de heerlijk geurende lavendel mag in het voorjaar voor het eerst weer gesnoeid worden. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten lavendel, al zijn de Lavandula angustifolia en de Lanvudla Stoechas de meest voorkomende soorten in de Nederlandse tuin. Het onderhoud van de lavendel bestaat voornamelijk uit snoeien. In maart kun je met de hoofdsnoei van de Lavendel beginnen, door de plant terug te snoeien tot een mooi compact bolletje (tot ongeveer 10-15 cm boven de grond). Maar let op: je moet er wel proberen voor te zorgen dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, anders loopt de plant niet meer uit. Daarnaast is het verstandig om na deze hoofsnoei regelmatig de nieu gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar. Door het toppen stimuleer je namelijk de vorming van uitlopers (nieuwe scheuten) onder in de plant. 

#4 Bolcatalpa

Hoewel je de meeste bomen in de winter moet snoeien, is de catalpa een uitzondering. Nou ja, de bolcatalpla dan. Omdat de takken van een bolcatatalpa vrij zacht zijn (en dus snel bevriezen) is het belangrijk dat je met de snoei pas na de winter begint - het liefst begin maart - om vorstschade te voorkomen. De boom mag je tijdens de voorjaarssnoei tot ongeveer 10-15 cm cm vanaf de stam terugsnoeien: hij ziet er dan tijdelijk als een knotwilg uit. Het is wel belangrijk om iedere tak afzonderlijk te snoeien met scherp tuin gereedschap: zo kun je voor de dunne takken een stevige snoeischaar gebruiken en voor de dikke takken een takkenschaar. Het is misschien even een flinke snoeiklus, maar het goede nieuws is dat je na deze snoeibeurt verder niet meer aan de boom hoeft te doen. 

#5 Clematis

Wil je de zomerbloeiende clematissen uitbundig laten bloeien? Dan is het handig om eerst te bedenken welk type Clematis jij in de tuin hebt staan. Sommige varianten snoei je namelijk in de vroege lente, terwijl anderen soorten een snoeibeurt na de bloei in de zomer moeten krijgen. In de plantenwereld wordt er over het algemeen onderscheid gemaakt tussen: bloeiers op nieuwe twijgen, bloeiers op oude twijgen en de wintergroene clematis. Het meest voorkomende soort Clematis zijn de 1) grootbloemige clematissen (bloeiers op nieuwe twijgen) die bloeien op hout dat dat jaar is gevormd. Rond half maart is deze groep qua snoeien aan de beurt, al zou het ook nog eventueel in april kunnen. Rond deze periode mag je flink aan de bak: knip de clematis met een scherpe schaar af op zo'n 25 cm boven de grond. Als je de clematis boven de gezonde bladknoppen terug snoeit zullen ze hetzelfde jaar al weer bloemen geven. Wat betreft de 2) bloeiers op oude twijgen en de 3) wintergroene clematis ligt het qua snoeibeurt net even wat anders: deze clematissen mogen na de bloei een stukje terug gesnoeid worden.

#6 Vlinderstruik 

Eerlijk is eerlijk: de vlinderstruik vergt wel enige moeite. Maar dan heb je ook wat, toch? De vlinderstruik heeft zijn naam te danken aan de bloemen die veel verschillende soorten vlinders zou lokken. Door de struik te snoeien zorg je ervoor dat hij verjongt en zo mooi mogelijk blijft bloeien. Vandaar dat je met de eerste snoeisessie in maart mag beginnen.  Knip de Vlinderstruik tijdens het voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond terug. Omdat deze struik een snelle groeier is, maakt hij lange scheuten. Dat is dan ook de reden dan je in juni en augustus opnieuw met de Vlinderstruik aan de slag mag gaan, maar dat is een zorg voor later. Voor nu is het dus belangrijk om de plant flink terug te knippen tot op een of twee knoppen. Let wel op: de vorst moet overdag voorbij zijn!

#7 Leilinde

Net als een vlinderstruik moet je ook de praktische en stijlvolle leilinde vaker in het jaar snoeien. Op die manier houd je de boom namelijk mooi vlak en in een smalle rechte vorm. Gelukkig kan er tijdens het snoeien niet veel fout gaan: je kunt namelijk alle twijgen van de boom wegknippen, want de boom loopt vanzelf als het ware weer vanuit de stam uit. Let er wel op dat je de verdikking van de stam laat zitten en dat je scherm tuin handgereedschap gebruikt. Enne, mocht het snoeien nog nou in het vroege voorjaar lukken, dan is er gelukkig geen man over boord. Je kunt de Leilinde namelijk ook nog in de zomermaanden snoeien. 

Ben je nog op zoek naar een gieter, bloempotten, plantenstandaarden of een tuinkas voor je moestuintje? Hier vind je alles wat je nodig hebt voor je tuinplanten